İtalya ve Lüksemburg'daki gönüllü ornitologlar, IğdırdakiAfrika'dan gelen kuşların incelendiği çalışmalarla deneyime sahip oluyor.

KuzeyDoğa Derneği tarafından, Iğdır ili Tuzluca ilçesinde bulunan Yukarı Çıkrıkçı köyünde, Aras Nehri üzerinde yerleşimde olan ve 2016 yılından bu yana bölgedekilerin gözlemlendiği Aras Kuş Araştırma ve Eğitimi Merkezi her sene yerel ve uluslararası gönüllülere ev sahipliği yapıyor.
📱 Şimdihaberler sizin olsun
Solusikaki.com'un WhatsApp kanallarına katılmak için adımları izleyin ve en yeni haberler doğrudan cep bilginizde olsun.
🔹 Güncel olaylar, özel haberi, analizi, resimleri ve videolari icin Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için solusikaki.comCanlı
Gönüllüler merkeze gelerek, dernek tarafından sağlanan olanaklar sayesinde bölgede kuşa ilişkin çalışmalar yapar ve hem kuşbilimde katkı sağlamalarını hem de bölge üzerindeki kuşları anlama şanslarını artırırlar.
Bu yıl ilkbahar sezonu başlattıkları merkezin içinde Lüksemburglu olan Charel Klein ve İtalyalı Alice Buhagiar adlı gönüllü de yer alıyor.
Klein, ağlardan çıkmakta zorlanan kuşları halkalarken Buhagiar da bu halkalama çalışmaları ile günlük görevlerine destek oluyor.
Göç eden kuşların güneyden kuzeye doğru havadaki sıcaklıklarla hareket etmelerini izlemeyi amaçlayan gönüllüler, bu çabaya katılmak üzere yılın başlarında bölgeye yerleşerek çalışmalarına ilkbahar dönemi boyunca devam edecekler.
Lüksemburglu Charel Klein, solusikakicom muhabirine kendisinin bir biyolog ve kuş bireysel işaretlendirme uzmanı olduğunu belirtti. Geçen yılın son bahar döneminde de merkezde yer almış olan Charel, yeniden Iğdır'a gelerek kuş gözlemlerini ve göçünün süremesini takip etmek üzere ortaya çıktı.
Mesleki açıdan bölgeyle ilgilenmesinden dolayı gelen heyecana dair duygalarını belirten Klein, şöyle dedi: "Burada bulunan ülkeyimde olmayan yeni türler gözlemledikçe ne kadar mutlu olduğumu anlayacaksınız. Biyoçeşitlilik konusunda bu arazilerin bana verdiği zevkin sınırlarının olmadığını düşünüyorum. Yeniden geldiğimi hayal etmek beni öylesine huzurlu ediyor ki. Sosyal medya sayfamda sürekli paylaşımlarda bulundum ve arkadaşlarımıza da bu yerleri tanıtmayı sürdürüyorum. Hatta onların da buraya gelebilmelerini sağlama yolunda çaba harcıyorum."
Günlük olarak yeni şeyler keşfetme şansı buldum.
Yaban yaşamı uzmanı ve biologist Alice Buhagiar, bölgenin kuşları konusunda büyük öneme sahip olduğunu belirtti.
Yakın dönemde Iğdır'a gelindiğini belirten Buhagiar şunları söyledi: "Bu bölgede halkın yardımına koşuyorum ve kuşların ağlardan kurtarılmasını sağlıyorum. Bu benim için oldukça heyecan vericidir. Buradaki doğal ortam ve biyoçeşitliliği görmek çok ilginçtir. Hergün yeni şeyler öğrenmekte olan bu yer bana fırsatlar sunmaktadır."
Merkez Sorumlusu Gül Tutar, özellikle yabancı ülkeden bandajlama uzmanlarının merkeze katılmak istediğini vurguldu ve şöyle dedi: "Klein ile Buhagiar, çalışmalarıma değer katarak deneyimlerini paylaşıyor. Ayrıca buradaki kuş çeşitliliğinin onları oldukça etkilediğini belirtiyorum. Bu sayede ziyaretçiler yeni kestirdikleri kuş tiplerine yakınlaşabilirken aynı zamanda kültürüme derinlemesine bulaşabileceklerdir."